Czy masz ukończone 18 lat?

TAK NIE
Niniejsza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Klikając przycisk "Tak" wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.
Strona przeznaczona wyłącznie dla osób powyżej 18 roku życia.
Logo

Piwa

Naszą wizją jest produkcja piwa z surowców jak najlepszej jakości, bez żadnych półśrodków. W oparciu o własne, sprawdzone receptury. Piwa, które warzymy są naszą interpretacją stylów występujących w BJCP (Beer Judge Certification Program).

JASNE PEŁNE ZBĄSZYŃSKIE

LAGER

BLG
12%
ALK
5,2%
IBU
2/10

Jasne Pełne Zbąszyńskie - pod tą nazwą kryje się lekkie piwo dolnej fermentacji - Jasny Lagier, który dzięki zbalansowaniu oraz wyższemu wysyceniu jest napojem orzeźwiającym i gaszącym pragnienie. Piwo jest niepasteryzowane i niefiltrowane.

Składniki: woda, słód jęczmienny, płatki ryżowe, chmiel (Magnat), drożdże.

KOZIOŁ ZBĄSZYŃSKI

KOŹLAK

BLG
16,5%
ALK
6,5%
IBU
3/10

Kozioł Zbąszyński - wielosołodowe piwo dolnej fermentacji. Specjalna receptura zapewnia bogaty bukiet aromatyczny. Wyższy ekstrakt oraz dłuższe leżakowanie w niższej temperaturze sprawiają, że piwo jest treściwe i złożone.

Składniki: woda, słód (Monachijski Jasny, Pilzneński Jasny, Wiedeński Jasny, Wędzony Jasny), chmiel (Hersbrucker), drożdże.

ZBĄSZYŃSKIE BIAŁE

PIWO BIAŁE

BLG
9%
ALK
3,5%
IBU
1/10

Zbąszyńskie Białe - jasne, pszeniczne piwo górnej fermentacji. Duży udział słodu pszenicznego oraz dodatek kwasu mlekowego podkręca orzeźwiający charakter piwa.

   „Piwo Białe polecają lekarze chorym na cukrzycę” - tak opisywano piwo, które w przeszłości było bardzo doceniane oraz warzone w Zbąszyniu. Chcąc uczcić zbąszyńską przeszłość piwowarską, pragniemy przedstawić naszą interpretację tego stylu.

Składniki: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel (tomyski), drożdże, kwas mlekowy.

CALYPSO EUREKA CITRA

DOUBLE DRY HOPPED NEW ENGLAND IPA

BLG
15,1%
ALK
6,4%
IBU
3/10

DDH NEIPA - jasne piwo górnej fermentacji. Podwójnie chmielone odmianą Calypso (wprowadza słodki aromat gruszki), Eureka!(nadaje delikatne nuty sosnowe), Citra (cytrusy/grejpfrut).

   Kompozycja tych trzech chmieli zapewnia owocowy smak i wyraźną goryczkę. Piwo jest przełamane delikatną słodyczą.

Składniki: woda, słód pilzneński, płatki owsiane, słód pszeniczny, słód żytni, chmiel (Calypso, Eureka!, Citra), drożdże.

GERMAN PILSNER

 

BLG
11%
ALK
4,7%
IBU
2,3/10

German Pilsner - klasyczne piwo dolnej fermentacji. Jasna barwa została uzyskana poprzez użycie tylko słodu pilzneńskiego. Tradycyjny chmiel wprowadza ziołowo-korzenny aromat, z wyraźną lecz delikatną goryczką.

Składniki: woda, słód pilzneński, chmiel(Hallertauer Hersbrucker), drożdże.

HEFEWEIZEN

 

BLG
11%
ALK
5%
IBU
1/10

Hefeweizen - jasne, pszeniczne piwo górnej fermentacji. Jest warzony z bardzo dużym udziałem słodu pszenicznego, dzięki któremu piwo jest pełne i orzeźwiające. Drożdże budują bananowo-goździkowy bukiet aromatyczny.

Składniki: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, płatki owsiane, chmiel (Nugget), drożdże.

RASPBERRY HEFEWEIZEN

 

BLG
11%
ALK
5%
IBU
1/10

Raspberry Hefeweizen - jasne, pszeniczne piwo górnej fermentacji. Jest warzony z bardzo dużym udziałem słodu pszenicznego, dzięki któremu piwo jest pełne i orzeźwiające. Drożdże budują bananowo-goździkowy bukiet aromatyczny. Dodatek soku NFC z malin wzbogaca owocowy smak i aromat piwa oraz jeszcze bardziej orzeźwia!

Składniki: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, sok NFC z malin, płatki owsiane, chmiel (Nugget), drożdże.

NEW ENGLAND IPA

 

BLG
12%
ALK
5%
IBU
2,5/10

Jasne piwo górnej fermentacji, bardzo często nazywane „hazy” czy „juicy”. Żeby osiągnąć taki efekt, do produkcji muszą zostać użyte odpowiednie surowce:

  • Woda - zawierająca większą ilość siarczanów i chlorków. Siarczany uwypuklają chmiel, a chlorki zapewniają balans piwa - gorycz jest kontrowana słodyczą.
  • Surowce niesłodowane - wszelkiego rodzaju płatki, które mają większą zawartość białka. Dostarczają piwu ciało, treściwość.
  • Drożdże - specjalny szczep drożdży, który sprawia, że piwo posiada:
    • Estrowy / owocowy profil piwa.
    • Cukry resztkowe sprawiają, że piwo jest gładkie oraz „hazy”.
    • Podkreśla owocowe aromaty pochodzące od użytych chmielów.

Żeby zapewnić chmielowy i owocowy aromat piwa, chmieliliśmy je kilka razy. Podczas gotowania, w dwóch porcjach na ostatnie 20 i 5 minut. Następnie dodaliśmy na Whirlpool. Ostanie chmielenie miało miejsce 5 dni przed rozlewem przez HopGun.

Efektem jest soczyste piwo z delikatną goryczą oraz aksamitną słodyczą o aromacie chmielowo- owocowym. Czy nam się udało? Spróbujcie i oceńcie sami.

Składniki: słód: Pilzneński, Owsiany, Carapils; chmiel: Magnat, Cascade, Citra; drożdże: WLP066 London Fog; inne dodatki: płatki owsiane.

BLACK CURRANT

NEW ENGLAND IPA

BLG
12%
ALK
5%
IBU
2,5/10

Bazą tego piwa jest New England IPA. Pominęliśmy dodatkowe chmielenie w HopGun. W zamian za to, przed butelkowaniem dodaliśmy *sok NFC z czarnej porzeczki. Mniejsza ilość chmielu oraz sok sprawia, że piwo ma delikatny chmielowo-porzeczkowy posmak.

*Sok NFC - sok jest produkowany poprzez proces tłoczenia surowych owoców. W naszym przypadku jest to czarna porzeczka.

Składniki: słód: Pilzneński, Owsiany, Carapils; chmiel: Magnat, Cascade, Citra; drożdże: WLP066 London Fog; inne dodatki: płatki owsiane, sok NFC z czarnej porzeczki.

COCOA MADNESS

SWEET STOUT

BLG
17%
ALK
5,7%
IBU
2/10

Cocoa Madness to ciemne piwo w stylu Sweet Stout. Na smak i aromat tego piwa składa się jego specjalna receptura.

Czekoladowe oraz karmelowe słody sprawiają, że piwo to jest kompleksowe. Płatki owsiane nadają mu niezwykłą kremowość. Dzięki laktozie* trunek jest wyraźnie słodszy niż klasyczne style piwne. Nie zawsze jednak piwo jest uwarzone ze standardowych składników. Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia i gust. My dorzuciliśmy do gara naturalne gorzkie kakao*. Składnik ten nadaje balans słodyczy pochodzącej z laktozy. Dzięki temu Cocoa Madness jest bardziej złożone i niewiarygodnie kakaowe.

*Laktoza - cukier mleczny, który nie jest fermentowany przez zwykłe drożdże piwowarskie Fermentis Sefale US-04.

*Kakao Alkalizowane 10-12% w formie proszku, poddane procesowi preparowania. Na nasiona oddziałuje ciśnienie; są one nawilżane i poddawane temperaturze za pomocą pary wodnej. Dzięki temu kakao jest łagodniejsze w smaku, mniej kwaśne, bez goryczki i łatwiej rozpuszczalne. Dodatkowo kakao zostało odtłuszczone do 10-12%.

Składniki: słód: Pale Ale, Czekoladowy 1200, Dark Crystal 300, Diastatyczny; chmiel: East Kent Goldings; drożdże: Fermentis Sefale US-04; inne dodatki: laktoza, płatki owsiane, kakao.

FRESH COCOA MADNESS

SWEET STOUT

BLG
17%
ALK
5,7%
IBU
2/10

Stout ten jest uwarzony na bazie Cocoa Madness. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest tutaj mięta*. Jej funkcja to przede wszystkim odświeżający finisz. Z każdym kolejnym łykiem zastanawiasz się kiedy nadejdzie ten delikatny powiew mięty.

*Spearmint - słodsza i delikatniejsza niż standardowa mięta pieprzowa.

Składniki: słód: Pale Ale, Czekoladowy 1200, Dark Crystal 300, Diastatyczny; drożdże: Fermentis Sefale US-04; inne dodatki: laktoza, płatki owsiane, kakao, mięta.

HYBRID IPA

RED IPA

BLG
17%
ALK
6,7%
IBU
7/10

Konkretnie chmielona Red IPA o owocowym aromacie oraz czerwono-miedzianej barwie. Użyliśmy do niej aż pięć rodzajów chmieli: Amarillo, Centennial, Chinook, Citra, Columbus.

Columbus, Citra - chmiele odpowiedzialne za gorycz w piwie. Dodaliśmy je w trakcie gotowania, dzięki czemu związki zawarte w chmielu - pod wpływem temperatury - zostały wyekstrahowane, tworząc goryczkowy smak.

Chinook, Centennial, Amarillo - pełnią przede wszystkim funkcję aromatyczną. Chinook - dodaliśmy do Whirlpool w trakcie przelewania piwa do zbiornika fermentacyjnego. Centennial oraz Amarillo zostały dodane do HopGun przed pasteryzacją i butelkowaniem.

Składniki: słód: Pale Ale, Carafa III Special; chmiel: Columbus, Citra, Chinook, Centennial, Amarillo; drożdże: Fermentis Sefale US-05.

HYBRID TEA IPA

RED IPA

BLG
17%
ALK
6,7%
IBU
7/10

Hybryd Tea IPA uwarzone zostało na tej samej bazie co Hybrid IPA. Dodatkowym zabiegiem było dodanie herbaty gruzińskiej* do HopGun - przed pasteryzacją i butelkowaniem. Ilość chmielu dodana do gotowania powoduje, że piwo jest wyraźnie goryczkowe (yeah!).

Oczywiście każdy ma inne odczucie smaku, tym bardziej goryczy - który wyraźnie nas niepokoi i przed którym nasz organizm się broni. I tu pojawia się nasz bohater - herbata gruzińska. Jej delikatny owocowy aromat oraz słodki smak doskonale kontruje gorycz oraz jeszcze bardziej podkreśla owocowy charakter piwa.

*Herbata Gruzińska - herbata czarna 100%. Pochodzi z górskich zboczy Kaukazu. Jest intensywna, lecz równocześnie delikatna i lekko słodka w smaku.

Składniki: słód: Pale Ale, Carafa III Special; chmiel: Columbus, Citra, Chinook, Centennial, Amarillo; drożdże: Fermentis Sefale US-05; inne dodatki: Herbata Gruzińska.